Lodowy tort bezowy z jagodami (borówkami) i malinami.
Składniki:
- Blaty bezowe - 3 szt
- Kremówka - 500 ml
- Lody waniliowe lub śmietankowe - ok 250 ml
- Cukier puder - 1 łyżka
- Skórka z cytryny - starta - 1 szt
- Owoce - 30-50 dkg ile kto lubi im więcej tym smaczniej :D - w tym przypadku maliny, jagody
- listki mięty dla ozdoby
Sposób przygotowania:
Kremówkę dobrze schłodzić w lodówce. Lody lekko rozmrozić.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie oddzielamy 3/4 i łączymy z lodami. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz 3/4 owoców. Wszystko delikatnie mieszamy.
Na blat bezowy nakładamy warstwę kremu, nakładamy kolejny blat i znów warstwę kremu oraz kolejny blat. Na wierzch nakładamy pozostałą część ubitej kremówki. Posypujemy owocami i stroimy miętą.
Dobrze żeby taki torcik poleżał w zamrażarce minimum 2 godzinki przed podaniem.
Tu torcik z borówkami amerykańskimi:
A ten z Jagodami :D
Niedługo koniec lata, ale może ktoś jeszcze się skusi
O mamo...ale pysznie wygląda,chyba zrobię sobie na weekend:)
OdpowiedzUsuńbardzo słodki :D, a na takiego raczej nie wygląda
Usuńwygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńobserwuję a jak :)
i zapraszam do siebie http://testuje-z-rodzina.blogspot.com/
do śmietany nie trzeba dodawać żelatyny? :)
OdpowiedzUsuńnie trzeba - wszystko dokładnie tak jak w przepisie :)
Usuń