Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (lepiej nie błyskawiczne, choć również mogą być)
2,5 szklanki maślanki
2 jaja
60g rozpuszczonego masła
pół szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
1. Maślankę mieszamy z płatkami owsianymi i odstawiamy na czas ok 15- 30 min.
2. Dodajemy jaja, rozpuszczone masło -----> mieszamy i dodajemy pozostałe składniki. Całość odstawiamy na kolejne 10 minut.
3. Smażymy (najlepiej bez dodatku oleju, jeśli się da :) ) na małym "ogniu" - szybko się rumienią, trzeba pilnować by "zrobiły się" w środku.
Proponuję podać z owocami w syropie np z Lidla :) - jagódki pyszne
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz