Tarta ze szpinakiem, boczkiem i jajami
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pół paczki mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- boczek wędzony ok 40 dkg
- czerwona cebula
- 4 jaja
- ok 150-200 g sera żółtego
- szczypior
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Boczek kroimy w kosteczkę i razem z pokrojoną cebulą smażymy na patelni; odstawiamy by lekko ostygnął.
- Szpinak smażymy osobno na odrobinie masła, tak aby odparował. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, pieprz. Smażymy jeszcze przez chwilkę.
- Ciasto układamy w naczyniu do tarty, nakłuwamy widelcem. Rozsmarowujemy podsmażony szpinak.
- Boczek z cebulką mieszamy z jajkami, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
- Wylewamy jajka z boczkiem i cebulą na szpinak.
- Posypujemy startym serem.
- pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20-25 min
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz