piątek, 7 lipca 2017

Tarta ze szpinakiem, boczkiem i jajami


Tarta ze szpinakiem, boczkiem  i jajami



Składniki:
  1. opakowanie ciasta francuskiego
  2. pół paczki mrożonego szpinaku
  3. ząbek czosnku
  4. boczek wędzony ok 40 dkg
  5. czerwona cebula 
  6. 4 jaja
  7. ok 150-200 g sera żółtego
  8. szczypior
  9. sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Boczek kroimy w kosteczkę i razem z pokrojoną cebulą smażymy na patelni; odstawiamy by lekko ostygnął. 
  2. Szpinak smażymy osobno na odrobinie masła, tak aby odparował. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, pieprz. Smażymy jeszcze przez chwilkę.
  3. Ciasto układamy w naczyniu do tarty, nakłuwamy widelcem. Rozsmarowujemy podsmażony szpinak. 
  4. Boczek z cebulką mieszamy  z  jajkami, szczypiorkiem, solą i pieprzem. 
  5. Wylewamy jajka z boczkiem i cebulą na szpinak. 
  6. Posypujemy startym serem.
  7. pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20-25 min
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...