DYNIA - czas - START!
Uwielbiam potrawy z dyni, a w szczególności zupkę krem z dyni - mój przepis TUTAJ
Kiedyś przygotowałam również makaron w puree z dyni - również ciekawy smak - przepis TUTAJ
Dziś postawiłam na deser dyniowy i zrobiłam babeczki - jeśli ktos woli to muffiny dyniowe z czekoladą - DZIECIAKI ZACHWYCONE :)
Składniki na ok 15-20 muffinek w zależności od foremek.
1 1/2 - 2 kubki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1- 1,5 kubka startej lub rozdrobnionej dyni
3/4 startej czekolady i 1/4 pokrojonej w kosteczkę
Piekarnik nagrzać do 160 stopni na termoobiegu.
Składniki mieszamy oddzielnie w 2 miskach:
1 miska - wymieszać suche składniki - mąkę, cukier, proszek, sodę i
cynamon
2 miska - jaja i olej oraz potem posiekana dynia
Masę dyniową dodać do suchych składników, dobrze
wymieszać całość, a na koniec dosypać startą czekoladę.
Papilotki/foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Posypać pokrojoną czekoladą i piec ok. 30 minut - aż ładnie wyrosną.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz