piątek, 10 października 2014

Makaron w puree z dyni z serkiem Philadelphia



W pierwszej kolejności robimy puree z dyni:
Dynię kroimy na wąskie ok 1-1,5 cm plastry, nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego na 180 st piekarnika i pieczemy ok 30 min, aż będzie miękka (powinna odchodzić od skórki) Jeśli plasterki są grubsze, pieczemy troszkę dłużej.





Miąższ oddzielamy od skórki i następnie gnieciemy widelcem lub blendujemy.



                                                                      Składniki do dania:
  • Makaron (na naszą 4 dałam ok 2/3 opakowania)
  • puree z dyni z połowy tego co przygotowałam na całej blaszce
  • serek typu Philadelphia (2/3 opakowania)
  • sól, pieprz, cayenne, 
  • szałwia ilość (ja dałam kilka gałązek) 
  • opcjonalnie czosnek i cebula
  • do posypania ser typu parmezan 


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie szykujemy pastę: Na patelnię dajemy puree z dyni, sól, pieprz i pieprz cayenne (dla chętnych można najpierw usmażyć czosnek z cebulką), Siekamy część szałwii i dodajemy do puree. Podgrzewamy, dodajemy serek i mieszamy tak, aby powstała gładka konsystencja sosu. Mieszamy z makaronem. Podajemy posypane serem i z kilkoma listkami szałwii.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...