Dziś przepis na ciasto -tort podwójnie czekoladowy.
Dzięki TalkMarkteing miałam okazję ostatnio testować ramę smąż jak szef kuchni oraz Kasię maślany smak - margaryna do pieczenia. Dzieło z ramą już na blogu - czyli polędwiczki wieprzowe ze śliwką, jabłkami i ziemniaczkami - możecie zobaczyć tutaj RAMA SMAŻ JAK SZEF KUCHNI
Wraz z Kasią upiekłam na urodziny naszego pana domu - tort podwójnie czekoladowy.
Dokładny przepis można znależć na stronie - KASIA MOJE CIASTO
Wszytko dokładnie opisane krok po kroku.
Według przepisu ciasto piecze się 30 min - u mnie było surowe, wiec piekłam je sporo dłużej. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy już jest "suche" w środku.
Składniki:
CIASTO:
- gorzka czekolada 200 g
- mleczna czekolada 100 g
- Kostka Kasia
- 4 jajka
- cukier 200 g
- mąka 150 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- posiekane orzechy włoskie 200 g (można dać inne lub wymieszać kilka rodzajów - co kto lubi)
POLEWA:
- mleko 75 ml
- śmietanka 30% 50 ml
- gorzka czekolada 60% 90 g
- mleczna czekolada 30 g
W kąpieli wodnej rozpuszczamy kasię z czekoladką:
W misce mieszamy jaja z cukrem, potem dodajemy masę czekoladową, mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzeszki.
Jednolitą masę wlewamy do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blaszki - u mnie blaszka 22 cm i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni (pieczemy od 30-50 min - sprawdzać patyczkiem)
Chłodzimy ciacho a w tym czasie szykujemy polewę.
Gotujemy melko ze śmietanką, dodajemy czekolady i dokładnie mieszamy żeby powstałą jednolita masa. Polewamy cisto polewą i zdobimy wedle własnego uznania :) Najlepiej schłodzić go potem w lodówce :)
I urodzinowy tort gotowy :)
1 komentarz: