środa, 31 lipca 2013

Lodowy tort bezowy z owocami

No to w końcu obiecany przepis na torcik lodowy, który zrobiłam na urodzinki Jagódki :D

Lodowy tort bezowy z jagodami (borówkami) i malinami.

Składniki:
  • Blaty bezowe - 3 szt
  • Kremówka - 500 ml
  • Lody waniliowe lub śmietankowe - ok 250 ml
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Skórka z cytryny - starta - 1 szt
  • Owoce - 30-50 dkg ile kto lubi im więcej tym smaczniej :D - w tym przypadku maliny, jagody
  • listki mięty dla ozdoby

Sposób przygotowania:
Kremówkę dobrze schłodzić w lodówce. Lody lekko rozmrozić.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie oddzielamy 3/4 i łączymy z lodami. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz 3/4 owoców. Wszystko delikatnie mieszamy.
Na blat bezowy nakładamy warstwę  kremu, nakładamy kolejny blat i znów warstwę kremu oraz kolejny blat. Na wierzch nakładamy pozostałą część ubitej kremówki. Posypujemy owocami i stroimy miętą.
Dobrze żeby taki torcik poleżał w zamrażarce minimum 2 godzinki przed podaniem.

Tu torcik z borówkami amerykańskimi:



A ten z Jagodami :D

Niedługo koniec lata, ale może ktoś jeszcze się skusi

5 komentarzy:

  1. O mamo...ale pysznie wygląda,chyba zrobię sobie na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie :)
    obserwuję a jak :)
    i zapraszam do siebie http://testuje-z-rodzina.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. do śmietany nie trzeba dodawać żelatyny? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie trzeba - wszystko dokładnie tak jak w przepisie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...