Kolorowa zeberka
Składniki:
- 8 jaj
- 1 szkl. Mąki ziemniaczanej
- 1,5 szkl + 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki kakao
- 2/3 szklanki oleju
- paczka biszkoptów
- szklanka kawy rozpuszczonej
- 2 galaretki – czerwona i zielona lub inne
- krem karpatkowy + składniki do niego potrzebne
Sposób przygotowania:
Część 1 – biała składniki:
- 6 białek
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szkl. oleju
Białka należy ubić na sztywno z
cukrem a następnie dodać pozostałe składniki.
Część 2 -brązowa składniki:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szkl. oleju
Żółtka należy utrzeć z jajkami i
cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, 2 łyżki kakao i olej.
Na blachę wykładać na przemian
ciemne i jasne ciasto. Mieszamy widelcem - przeciągamy równolegle
do dłuższego lub krótszego boku blaszki.
Piec 30 min ok 185 st. W tym czasie
przygotowujemy krem karpatkowy i galaretkę ( 2 galaretki – jedna
czerwona druga zielona – można mieszać kolory lub zrobić
jednolitą). Każdą galaretkę robimy w max. 250 ml wody.
Po upieczeniu należy przekroić ciasto
na dwa placki.
Na spodzie położyć zrobiony krem karpatkowy. Na
krem układamy biszkopty nasączone w kawie. Między ciastka wyłożyć
mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę
kremu.
Przykryć drugim plackiem część górna.
Smacznego!
Mmmmmmmmmmmmmmmmmniam, poproszę kawałek z dostawą do domku! :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuń