środa, 19 lutego 2014

Kolorowa Zeberka


 Kolorowa zeberka

Składniki:
  • 8 jaj
  • 1 szkl. Mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szkl + 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki oleju
  • paczka biszkoptów
  • szklanka kawy rozpuszczonej
  • 2 galaretki – czerwona i zielona lub inne
  • krem karpatkowy + składniki do niego potrzebne

Sposób przygotowania:
Część 1 – biała składniki:
  • 6 białek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szkl. oleju
Białka należy ubić na sztywno z cukrem a następnie dodać pozostałe składniki.
Część 2 -brązowa składniki:
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szkl. oleju
Żółtka należy utrzeć z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, 2 łyżki kakao i olej.

Na blachę wykładać na przemian ciemne i jasne ciasto. Mieszamy widelcem - przeciągamy równolegle do dłuższego lub krótszego boku blaszki.

Piec 30 min ok 185 st. W tym czasie przygotowujemy krem karpatkowy i galaretkę ( 2 galaretki – jedna czerwona druga zielona – można mieszać kolory lub zrobić jednolitą). Każdą galaretkę robimy w max. 250 ml wody.

Po upieczeniu należy przekroić ciasto na dwa placki. 

Na spodzie położyć zrobiony krem karpatkowy. Na krem układamy biszkopty nasączone w kawie. Między ciastka wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. 

Przykryć drugim plackiem część górna.
Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...