ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z SERKIEM BRIE I SZPINAKIEM
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- woda
- masło lub olej roślinny do smażenia
- pół opakowania szpinaku
- opakowanie serka brie najlepiej ziołowy
- 15 dkg startego sera żółtego
- łyżka masła
- duże opakowanie śmietanki 30%
- 15 dkg startego sera żółtego
- sól i pieprz
Ciasto: Wszystkie składniki należy dokładnie razem wymieszać do jednolitej masy,następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni aż zarumienią się z każdej strony.
Farsz: na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, następnie wrzucamy szpinak i smażymy około 3 minut. Dodajemy pokrojony w kosteczkę serek brie oraz starty ser żółty. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy.
Sos: Śmietankę wymieszamy z serem żółtym, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na każdy naleśnik nakładamy odrobinę farszu, a następnie go zwijamy.
Zwinięte naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy dokładnie sosem.
Podpiekamy zalane naleśniki w piekarniku około 5 minut aż się ser z wierzchu rozpuści i zarumieni.
SMACZNEGO
p.s Do wykorzystania serka brie - skłoniło mnie testowanie produktów Turek :) dzięki Streetcom :)
wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńjeśli ktoś lubi szpinak - polecam - dobre i sycące :)
Usuń