poniedziałek, 24 marca 2014

Serowo - szpinakowo


ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z SERKIEM BRIE I SZPINAKIEM

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • woda
  • masło lub olej roślinny do smażenia
Farsz na ok 5 naleśników:
  • pół opakowania szpinaku
  • opakowanie serka brie najlepiej ziołowy
  • 15 dkg startego sera żółtego
  • łyżka masła
Sos:
  • duże opakowanie śmietanki 30%
  • 15 dkg startego sera żółtego
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki należy dokładnie razem wymieszać do jednolitej masy,następnie smażymy naleśniki  na rozgrzanej  patelni aż zarumienią się z każdej strony.


Farsz: na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, następnie wrzucamy szpinak i smażymy około 3 minut. Dodajemy pokrojony w kosteczkę serek brie oraz starty ser żółty. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy.





Sos: Śmietankę wymieszamy z serem żółtym, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Na każdy naleśnik nakładamy odrobinę farszu, a następnie go zwijamy.


Zwinięte naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy dokładnie sosem.


Podpiekamy zalane naleśniki w piekarniku około 5 minut aż się ser z wierzchu rozpuści i zarumieni.


SMACZNEGO


p.s  Do wykorzystania serka brie - skłoniło mnie testowanie produktów Turek :) dzięki Streetcom :)

 


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...