wtorek, 27 września 2016

Zupa z cukinii z bazylią i ricottą

Dziś serwujemy zupę z cukinii z ricottą i bazylią.


Składniki:
3-4 mniejsze cukinie
2 -3 ziemniaki
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
pół pęczka bazylii
sól
pieprz
czosnek
ricotta lub słodka śmietanka
2 łyżki oleju




Przygotowanie:
Warzywa - "włoszczyznę" i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kawałki.


Cukinię umyć, przekroić i w razie potrzeby usunąć pestki. następnie pokroić w kawałki.


Wszystko wrzucić do garnka na rozgrzany olej. Mieszając czekamy aż się "zeszklą". Dodajemy sól, pieprz i czosnek.
Następnie zalewamy wodą, tak aby wszystkie warzywa były przykryte. gotujemy do miękkości.


Bazylię, dodajemy do zupy - wszystko razem blendujemy.



Dodajemy Ricottę lub jeśli ktoś woli słodką śmietankę i ponownie blendujemy.


Smacznego :) Ja podaję z grzaneczkami, pestkami dyni i słonecznika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...