sobota, 29 października 2016

Muffinki dyniowe z czekoladą

DYNIA - czas - START!

                  



Uwielbiam potrawy z dyni, a w szczególności zupkę krem z dyni  - mój przepis TUTAJ  

Kiedyś przygotowałam również makaron w puree z dyni - również ciekawy smak - przepis TUTAJ




Dziś postawiłam na deser dyniowy i zrobiłam babeczki - jeśli ktos woli to muffiny dyniowe z czekoladą - DZIECIAKI ZACHWYCONE :) 


Składniki na ok 15-20 muffinek w zależności od foremek.

1 1/2 - 2  kubki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1- 1,5 kubka startej lub rozdrobnionej dyni
       

3/4 startej czekolady i 1/4 pokrojonej w kosteczkę


Piekarnik nagrzać do 160 stopni na termoobiegu.
Składniki mieszamy oddzielnie w 2 miskach:
1 miska -  wymieszać suche składniki - mąkę, cukier, proszek, sodę i cynamon
 


2 miska - jaja i olej oraz potem posiekana dynia 

     


Masę dyniową dodać do suchych składników, dobrze wymieszać całość, a na koniec dosypać startą czekoladę.
Papilotki/foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Posypać pokrojoną czekoladą i piec ok. 30 minut - aż ładnie wyrosną. 

SMACZNEGO :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...