Racuchy:
- 0,5 kg mąki tortowej
- 50 g drożdży
- 2 jaja
- 3 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mleka
Karmelizowana gruszka (zrobiłam tego sporo)
- 5 gruszek
- 6 łyżek cukru
- RACUCHY:
drożdże ucieramy razem z cukrem. Dodajemy do tego lekko ciepłe mleko i ok 1/3 mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie dodajemy resztę mąki i jajka. Ciasto ma być gęste, ale nie za bardzo więc wg uznania dodajemy mleko lub mąkę. Smażymy na rozgrzanym oleju.
- KARMELIZOWANA GRUSZKA
Gdy cukier zrobi się brązowy dodajemy pokrojoną w kosteczki gruszkę. Smażymy kilka minut aż dobrze się połączą.
Odstawiamy aż troszkę wystygnie, można się poparzyć - zapach niesamowity.
Racuchy podałam polane karmelizowaną gruszką, lekko obsypane cukrem pudrem z dodatkiem jeżyn (złamały troszkę bardzo słodki smak gruszki)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz