sobota, 20 września 2014

Racuchy drożdżowe z karmelizowaną gruszką

Tym razem słodki obiadek



Racuchy:
  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 50 g drożdży
  • 2 jaja 
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mleka

Karmelizowana gruszka (zrobiłam tego sporo)
  • 5 gruszek
  • 6 łyżek cukru
Sposób przygotowania



  1.  RACUCHY: 
    drożdże ucieramy razem z cukrem. Dodajemy do tego lekko ciepłe mleko i ok 1/3 mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.




    Gdy ciasto wyrośnie dodajemy resztę mąki i jajka. Ciasto ma być gęste, ale nie za bardzo więc wg uznania dodajemy mleko lub mąkę. Smażymy na rozgrzanym oleju.
  2. KARMELIZOWANA GRUSZKA     
Na gorącą patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy go.


 Gdy cukier zrobi się brązowy dodajemy pokrojoną w kosteczki gruszkę. Smażymy kilka minut aż dobrze się połączą.



 Odstawiamy aż troszkę wystygnie, można się poparzyć - zapach niesamowity.






Racuchy podałam polane karmelizowaną gruszką, lekko obsypane cukrem pudrem z dodatkiem jeżyn (złamały troszkę bardzo słodki smak gruszki)


Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...