Nie każdy deser musi być słodki, ale ten zdecydowanie jest :)
Pieczona gruszka z przyprawą korzenną/do jabłecznika/do piernika/ z mascarpone i płynnym miodem. Palce lizać :)
Sposób przygotowania:
Gruszkę, myjemy, przecinamy na pół i wydrążamy środki
Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytrynki i posypujemy wymieszanym cukrem waniliowym wraz z przyprawą korzenną lub do jabłecznika lub do piernika, a nawet samym cynamonem - jak kto woli :)
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok 180 stopni mniej więcej 10-15 min - aż gruszka będzie miękka - im twradsza tym więcej czasu potrzebuje.
Wyjmujemy z piekarnika i w "dziurki" wkłądamy mascarpone. Całość polewamy płynnym miodem - można dodać orzechy. Podajemy na ciepło :)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz