środa, 11 listopada 2015

Ciastka francuskie z jabłkami



" Jesienią, jesienią. Sady się rumienią: Czerwone jabłuszka. Pomiędzy zielenią" 




Cóż zrobić, gdy mamy za dużo jabłek? Przychodzą niezapowiedziani goście, lub zapowiedziani, ale my nie mamy za wiele czasu? A może tak po prostu gdy mamy zachciankę na coś pysznego?
Ja wtedy robię ciasteczka francuskie z jabłkami. Masterchefem nie jestem, więc ciasto francuskie kupuję, nie robię sama :P

Składniki:
ciasto francuskie
jabłka (ilość zależy od ich wielkości)
łyżeczka cukru waniliowego lub zwykłego
przyprawa do szarlotki lub sam cynamon
garść rodzynek
jajko

Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, wycinamy środki, kroimy w kawałeczki i dusimy na patelni z odrobiną cukru. Gdy już się robi "mus"  dodaję przyprawę do szarlotki i rodzynki. Odstawiam do ostygnięcia. 


 
 

Ciasto francuskie kroimy na kawałki - można w kwadraty - wtedy wyjdą trójkąty, lub prostokąty. Kształty to nasz wybór :)

  



Na środek ciasta układamy schłodzone jabłuszka, ciasto składamy i tak jak pierożki łączymy brzegi za pomocą widelca. Układamy na papierze do pieczenia. 

    
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 185 stopni piekarniku. Czas: ok 10 min lub krócej, tak aby się zarumieniły :)


Jeśli mamy mniej czasu, można na cieście ułożyć świeże jabłuszka i od razu piec.



Smacznego :)

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...