środa, 12 czerwca 2013

Tarta truskawkowa

Podzielę się kilkoma przepisami - ponieważ Lubię co nie co zjeść- moje małe dwa potwory także. Mam wrażenie, że jak tylko idę w stronę kuchni to bije dzwon i obie za mną podążają... hmm też tak ktoś ma?


No to dziś przepis na tartę truskawkową - taki czas - takie zachcianki - moja ulubiona pora roku jeśli chodzi o owoce.


Kruchy spód:

  • duży kubek mąki - 200-250 g
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 
krem :

  • 2 budynie waniliowe
  • 1 galaretka owocowa - może być nie musi
  • truskawki - ilość dowolna :D
 Sposób przygotowania:

  • mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło oraz jajko włożyć do misy i zagniatać ręcznie. Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta.
  • Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i pozostawiając część obciążenia, piec tartę przez kolejne 8  minut, aż się zrumieni. Ostudzić.
  •  Wyłożyć chłodny budyń przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu, 
  •  Ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką 
smacznego :D
 Nasz tarta bez galaretki :D - Amelka nie za bardzo lubi :D





2 komentarze:

  1. ale mi smaka zrobiłaś :) mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam ją :D tak tak uwielbiam truskaweczki - nie jest słodka ale pyszna :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...